Albertina

Adventi Bécs - Albertina

Ez egy múzeum, ami a Hofburgnál helyezkedik el, és itt található a világ egyik legnagyobb és legismertebb grafikai gyűjteménye. Több mint 65 ezer rajzot és több mint 1 millió ősgrafikát tekinthetnek meg itt az idelátogató vendégek. A rajzokon kívül modern grafikák és fényképek egyaránt megtalálhatók itt, időszakos és állandó kiállítások keretein belül.

Az Albertina számtalan műveket tud prezentálni a vendégek felé, így itt megtalálható Dürer legendás „Mezei nyúl” címre keresztelt grafikája, vagy Klimt világhírű nőtanulmányai. 1776-ra nyúlik vissza a gyűjtemény története, amit Albert von Sachsen-Teschen herceg alapított.

Az elmúlt 100-130 év művészeti irányzatainak jeles alakjai és mestermunkái van itt összegyűjtve az állandó kiállítás keretein belül. Olyan világhírű művek találhatóak meg itt, mint Monet „Tavirózsák”, Degas „Táncosnők” vagy Renoir „Lányka képmása” című alkotásai, de találhatunk ismert darabokat Beckmann, Macke, Chagall, Malevics, Rothko, Rainer vagy Katz festményei közül is. A múzeumban található még ezen kívül egy építészeti- és fotógyűjtemény is.

Az Albertina egykor a legnagyobb Habsburg lakópalotának számított, ezért számos díszterem is megtalálható itt. Ezek részben eredeti vagy korhű bútorokkal vannak berendezve.

Az Augustinerkeller étterem az Albertinához tartozik, ahol a látogatók a bécsi konyha különlegességeit ízlelhetik meg.