Peterskirche

Adventi Bécs - Peterskirche

Más néven Szent Péter templom Bécs második legrégibb, és egyik legszebb római katolikus templomának tekinthető, ami az évszázadok folyamán már rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül.

A Peterskirche a bécsi barokk építészet egyik legnagyobb csodája. A források szerint olyan 800 körül építhették fel, viszont erre pontos bizonyítékot nem találtak a kutatók, de az biztos, hogy eredete a kora középkorból származik. Viszont ebből már szinte semmi nem maradt fent, így a mai nap csak a később felépített változatát csodálhatjuk meg. A templomról az első írásos dokumentum 1137-ből származik, de a templom akkor már régóta állt.

A templom egyik legnagyobb tragédiája az volt, amikor 1661-beb teljesen leégett. Rengeteg ideig tartott a romok eltakarítása, és csak 1701-ben kezdődött el az újjáépítés, amelyet először Gabriel Montani vezetett, de Johann Lukas von Hildenbrandt vezetésével fejeződött be. Az új épületet a római Szent Péter Bazilika alapján építették fel.

1722-re készült el a templom nagy része, és felszentelése pedig 1733-ban volt. A templomhoz rengeteg ideig nem nyúltak hozzá, maximum csak felújításokon esett át. A legutóbbi ilyen munkálat 1988-ban kezdődött és egészen 2004-ig tartott. A templom nem csak kívülről, hanem belülről is elkápráztatja az ide zarándokoló embereket.