Ringstraße

 Adventi Bécs - Ringstrasse

Több mint 5 km hosszú sugárút, ami a régi városfal mentén alakult ki. Az út menti épületek az 1860-as és 1890-es években, a historizmus korában épültek fel, így lettek a főváros legfontosabb látnivalói.

 A sugárút felépítését 1857-ben Ferenc József rendelte el, akinek parancsára a nép együttesen építették fel a pompás palotákat és épületeket az út mentén. Az osztrák uralkodó a Ringstraße felépítésével történelmet is írt, mert a historizmus egy műfaját, a Ring-stílust alkotta meg.

A sugárút legszebb épületei nem a paloták, hanem sokkal inkább valamilyen funkcióval rendelkező hatalmas épületek, például a hatalmas Operaház, vagy a flamand gótikus stílusban épült Parlament, illetve a Rathaus (Városháza). Feltétlenül fontos felkeresnünk a neoreneszánsz Egyetemet, neogótikus Iparművészeti Múzeumot, a neobarokk Várszínházat. Ezen kívül szinte kötelező meglátogatnunk az út mentén található Művészettörténeti- és Természettörténeti Múzeumot.

A Ringstraße nem csak hatalmas művészeti csodáknak, hanem rengeteg természeti kincsnek is ad helyet. Az út mentén olyan híres építőmesterek nevével találkozhatunk, mint Karl Freiherr von Hasenauer, Gottfried Semper, Heinrich von Ferstel, Theophil von Hansen vagy Friedrich von Schmidt, akik mind közrejátszottak egy egy csodálatos épület megalakulásához. A Ring-stílus után a bécsi szecesszió következett, ami hatalmas ellentétet képez az itt található épületek által képviselt pompától, illetve fényűzéstől.