Szent István Székesegyház

Adventi Bécs - Szent István Székesegyház

Német nevén Stephansdom, Bécs egyik legjellegzetesebb látnivalója, ami székesegyháza az első keresztény vértanúknak. Az épületnek számtalan magyar vonatkozása is van, hiszen magyar mesterek dolgoztak rajta, akár csak a főbejáraton, azaz az Óriáskapun, ami hasonlít a jáki temploméhoz.   A máriapócsi Madonna kegykép I. Lipót parancsára került ide.

A székesegyház nem csak a kinézetével, hanem hatalmas méreteivel is tiszteletet kíván magának a fővárosban, hossza több mint 100 méter és főhajójának belmagassága, 28 méter. Leglátványosabb része a 140 méter magas déli torony, másik nevén a Steffl, ami mellett megint csak népszerű a 60 méter magas északi társa is a Sas torony. Az épületben található Bécs legnagyobb harangja is, a Pummerint, amit a legenda szerint 180 török rézágyúból öntötték.

Az 1147-ben épült templomot az évek során többször is felújították és a világ legnagyobb gótikus temploma ként ismert.

A Szent István Székesegyházban több uralkodó sírhelye is, ezért itt van eltemetve III. Frigyes is egy márványszarkofágban, amelynek a fedőlapja közel 10 tonnát nyom.  Továbbá Savoyai Jenő herceg is itt nyugszik saját kápolnájában, IV. Rudolf Habsburg herceg síremléke pedig a katakombákban található. Az épület egyik különlegessége a tető, amelyen színes cserepekből kirakták a császári és királyi hatalmat jelképező kétfejű sast, Bécs és Ausztria címerével együtt.