Hundertwasser ház

Bécsi Advent - Hunderwasserhaus

Bécs Európa egyik legszebb és legtöbb látnivalót tartalmazó nagyvárosának számít. Turisták millióit vonzza magához évről-évre. A város egyik legnagyobb látványossága közé tarozik a Hundertwasser-ház (Hundertwasserhaus), ami nem mindennapi látványt nyújt a nyilvánosság számára.

Hol is találjuk meg a házat? A Hundertwasser-házra a főváros harmadik kerületében lehet rátalálni. A Kegelgasse 34-38. szám alatt meghúzódó épület egy társasház. Ez a társasház azonban teljesen más, mint a megszokott házak többsége! A háztömb jellegzetessége ugyanis az, hogy a padlója egyenetlen, a ház teteje földdel és fűvel fedett, valamint hullámzó, egyenetlen vonalak jellemzik. Az épület szobáiban valódi fák nőttek ki, amelynek ágai az ablakokon át nyúlnak ki az utca látképére.

A házat két hagymakupola teszi meseszerűvé, a tetőt és a teraszokat földdel takarták be, fűvel, fákkal és bokrokkal ültették be. A kitalálója szerint: „Csak ha úgy szereted a fákat, mint önmagadat, akkor van esélyed a túlélésre.”

Hundertwasserhaus, Bécs

A ház, amely 52 lakásból, 4 irodából, 16 privát és közös teraszból áll, 1983 és 1986 között épült, 250 fát és bokrot ültettek oda. Bécs egyik leglátogatottabb épületének számít, ami roppant különleges látványával csalogatja magához a turistákat. A ház a városlakók nagy büszkesége, és az ország kulturális örökségévé is beválasztották.  

A Hundertwasser Múzeumot néhány lépésre találjuk innen. Ha kilépünk a Village kijáratán, balra fordulunk az utcán, majd a saroknál újra balra fordulunk, és addig sétálunk egyenesen előre, amíg a jobb oldalán az utcának (Untere Weißgerberstraße) meg nem látjuk a jellegzetes színekben pompázó Kunst Haus-t. A mester megvásárolta a Thonet Bútorgyár épületét és kiállítási központtá alakította át. Ma két emeletet foglal el az állandó kiállítás Hundertwasser művészetéről, két másikon pedig ideiglenes kiállítások láthatók a kortárs művészeti alkotásokból. Alul kávézót és üzletet találunk, ahol gyönyörű, kézzel festett selyemkendőket, porcelán és tűzzománc tárgyakat vásárolhatunk, de láthatjuk több Hundertwasser-épület kis makettjét is.

A Hundertwasserhaus megtekintése minden korosztálynak felejthetetlen emléket biztosít, hiszen a rengeteg színben pompázó épület mesebelivé teszi a bécsi utcán álló házat.