Bécsi Opera

Adventi Bécs - Bécsi Operaház

A Bécsi Operaház, vagyis más néven a Wiener Staatsoper. Nézőterén 2200 látogató fér el.

A Bécsi Operabál egyik nagy jellegzetessége, hogy a világon, egyedülálló módon, csak itt, a Bécsi Operabálon szokták balról megnyitni a keringőt. A téli hónapokban több száz bál kerül megrendezésre, ahova az egész világból érkeznek vendégek. Megközelítőleg kb 300 000-en jönnek el.

A keringő, mint páros tánc eleinte zavarta a vendégeket az erkölcsi megbotránkozások miatt. A Bécsi Kongresszus tette végül a keringőt szalonképessé. A politikai tárgyalásokat olyan bőségesen kísérték a báli rendezvények, hogy ezek kapcsán egy legendás mondás „A kongresszus táncol!” is született.

A neoreneszánsz stílussal megáldott épület megnyitójára 1869. május 25-én került sor. A híres eseményen Erzsébet császárné, valamint férje, Ferenc József császár is megjelent. Sajnos a megnyitó napját, már egyik tervező sem élhette meg, és láthatta ahogy az épületüket felavatják, mivel néhány hét eltéréssel mindkét férfi elhalálozott. Az Operaház megnyitó ünnepségén elsőként a Don Giovanni című, Mozart opera hangzott el. A meseszép épület egészen a második világháború kirobbanásáig tündökölhetett eredeti szépségében, ugyanis 1945-ben súlyos légitámadások érték, romba dőlt, külsejét az eredeti szerint kijavították, de belsejét modern technikai eszközökkel újították fel. Az intézmény élén Karl Böhm állt. A helyreállított épületet Beethoven Fidelio című operájával avatták újra. Egyesek második aranykorról beszélnek – Karajannak mégis 1964-ben az őt ért kritikák miatt kellett lemondania.

Amennyiben nem kedveli az opera előadásokat, akkor is érdemes megcsodálni a Wiener Staatoper épületét, hiszen gyönyörű látvány tárul a turisták elé a Ringre érvén. Az Operaház története iránt érdeklődők számára mindenképpen javasolt felkeresni az Operamúzeumot is, amelyben a Bécsi Állami Operaház teljes történetével lehet teljesen részletesen közelebbről megismerkedni.

Az Operaházat ajánlatos este is megcsodálni, hiszen a gyönyörűen kivilágított épület este még szebben mutat.