Hofburg

Adventi Bécs - Hofburg

A Habsburg császárok legjelentősebb központja Hofburg volt. Egészen az 1918-ig volt a császári birodalom centruma. Az épületben jelenleg az osztrák szövetségi elnök hivatalos székhelyeként működik. Emellett, Hofburgban számos művészeti alkotás is megtekinthető, tehát, ha Bécsben járunk, mindenképpen ajánlott felkeresni az egykori császári rezidenciát.

 A magját alkotó középkori várat a 13. században építették, és 1283, I. Albert német király regnálása óta ez számított az uralkodók rezidenciájának. Szinte minden király és császár épített hozzá, így szinte már valódi város a városban, 240 000 ezer négyzetméteren terül el Bécs központjában.

A régi vár idővel svájci szárnnyá változott, ezt a nevét a benne lakó svájci gárdistákról kapta, akik a palotaőrséget alkották. Ma itt találhatók a koronázási jelvények. A 16. században épült a Stallburg, amely a 18. század óta a királyi istállóknak is helyet biztosít, illetve szintén 16. századi Amalienburg, ami eredetileg különálló épület volt, de I. Lipót császár összekötötte azt a svájci szárnnyal. Az újonnan létrejött Lipót-szárnyba azután Mária Terézia császárné költözött be, ma pedig ez az osztrák államfő székhelye.

1452-től a Hofburg volt a Habsburg Birodalom uralkodóinak, az osztrák uralkodó főhercegeknek, és a Habsburg-családból választott német-római császároknak székhelye, 1806–1918 között itt volt az osztrák császárok lakóhelye.

Ma a Nemzeti Könyvtár és a Sissi Múzeum is itt kap helyet, valamint a csodálatos Szent Mihály-szárny, amelynek 50 méter magas kupolája az épület leglátványosabb eleme.

A sok helyen átjárható épületegyüttesben 18 épületrész, 54 lépcsőház, 26 folyosó 19 udvar és 2600 helyiség található, a komplexumban 5 000 ember él és dolgozik.

A császári rezidenciát nem csak nappal, hanem sötétedés után is érdemes felkeresni, hiszen este gyönyörű szép az épület kivilágítása.