A karácsonyi vásár története

A karácsonyi vásárok atyja Bécs. Több mint 700 éve a mai napig megrendezésre kerül Ausztria fővárosában. A kereskedők számára 1296-ban I. Albrecht uralkodó meg adta a lehetősséget, hogy decemberben karácsonyi vásárt tartsanak a városlakók számára. A Thomasmarkt a mai Adventi vásár elődje volt a 16. században, ami Karácsony és Szilveszter között került megrendezésre. A mindennapi termékek mellett megjelentek a textil és élelmiszeráruk, valamint különleges kalácsok és sütemények várták az embereket ebben az időben.

A Vásár neve 200 év múlva megváltozott „Szent Miklós és karácsonyi vásár”-ra, amit „Betlehem piac”-nak is hívtak. A vásár még a legnehezebb időkben is kiválóan működött.

A karácsonyt Bécsben először csak az arisztokrácia kezdte el ünnepelni, akik karácsonyfát állítottak a német hagyományoknak megfelelően.

1975-ben a piac végleges helye a mai Rathausplatz lett. A minden évben megrendezett Adventi Vásár, mit sem veszített varázsából, és évről évre egyre több turistát vonz maga köré. Ez a téli varázs tette a bécsi karácsonyi vásárt nemzetközi programmá.